Thursday, June 4, 2015

Reflecții de pe margine

De multe ori m-am simțit o străină printre oameni, de parcă aș fi picat pe pământ de pe altă planetă. Priveam la ceilalți și toți își vedeau înainte de viața lor, numai eu nu-mi găseam locul nicicum. Oamenii din jurul meu păreau fericiți... păreau, dar numai ei știau ce era în sufletul lor. Cine știe câți se mai simțeau pe dinafară... Oare nu are fiecare om, la un moment dat în viață, parte de sentimentele acestea de înstrăinare? Dar cine recunoaște asta? Mai degrabă oamenii caută să le ascundă undeva în adâncul sufletului și se străduiesc să păstreze aparențele unei vieți normale, ba chiar împlinite.

Dacă așa stau lucrurile, nu suntem cu toții niște prefăcuți? Când ne întreabă cineva ce mai facem, automat răspundem: ”Bine!” Dar numai noi știm cât de bine facem de fapt. Unii prieteni m-au sfătuit să spun întotdeauna că sunt bine și așa voi fi! O mostră de gândire pozitivă, cum ar veni... Dar oare nu pot să fiu sinceră și recunosc când nu îmi merge chiar așa de bine, când am vreo problemă sau când nu mă simt în apele mele? Ori pe oameni nu îi interesează cu adevărat ce faci, doar încearcă să fie politicoși și răsuflă ușurați când aud inevitabilul: ”Bine”, semn că și-au făcut datoria socială. Oare nici pe prietenii noștri nu îi interesează cu adevărat cum suntem, și ei așteaptă doar un ”Bine” drept răspuns? Le-o fi prea greu cu ale lor ca să mai asculte și poverile altora?

Dar eu, oare ce răspuns aștept când întreb pe cineva cum îi mai merge? Cred că depinde de persoană, de cât de apropiată sunt de ea, sau poate chiar de starea mea din acel moment... poate chiar nu sunt dispusă să ascult pe cineva plângându-și neajunsurile. Dar revenind la sentimentele de inadaptare... poate comunicarea mai bună cu cei din jurul meu, dorința de a asculta și a ajuta - chiar și numai cu o vorbă bună - ar fi de folos ca să mă simt un om normal printre oameni. Ce-ar fi să fac un experiment, atunci când mă simt singură, să încerc să îndulcesc viața cuiva?

10 comments:

  1. De multe ori am simtit ca daca vorbesc despre starile mele de spirit mai putin placute, le amplific cumva. Mecanismul pare destul de subtil, dar categoric este!
    Sunt convinsa ca te vei simti mult mai bine, daca vei aduce zambetul in sufletul altei persoane.

    O zi frumoasa iti doresc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se poate să fie cum simți tu, dar câteodată avem nevoie să ne descărcăm... dar nu în fața oricui, ci doar față de cei cărora le pasă de noi.

      Delete
  2. doar tu iti poti raspunde la aceasta intrebare si probabil ti-ai si raspuns...

    ReplyDelete
  3. De acord cu Pandhora, răspunsul se află în întrebarea de la final.

    Weekend frumos !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, numai că e mai greu de făcut decât de spus... dar încerc și eu. :)
      O săptămână rodnică!

      Delete
  4. Gândurile tale parcă mă descriu pe mine... De când mă ştiu mă simt ca o străină printre oameni şi nu mai încerc de multă vreme să mă adaptez pentru că mă simt bine aşa cum sunt :)

    Sinceră să fiu, mereu aştept ca oamenii să îmi spună că fac "Bine" şi asta numai pentru că îmi doresc cu adevărat ca ei să fie bine, ca lumea să fie mai bună, ca toate necazurile şi problemele lor să dispară.

    Ideea ta cu experimentul cred că îţi poate fi benefică şi ţie şi celorlalţi pentru că "îndulcind" cât de puţin viaţa cuiva, îţi vei face ţie însăţi un mare bine sufletesc :)

    Şi cred că ar mai fi multe de spus...

    O zi splendidă îţi doresc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulțumesc pentru comentariu, Giorgiana, a fost binevenit! :)
      Un weekend plăcut!

      Delete
  5. poate experimentul ar tb facut cu o doza zilnica de sinceritate, fata de tine, fata de ceilalti.
    si daca nu esti in apele tale intreba-te singura de ce pana ajungi la raspuns, oricat te-ar durea asta.
    si daca altii te intreaba cum esti, spune exact ce simti.
    si daca vrei sa stii cum sunt ceilalti, intreab-i la fel de sincer. Iar daca nu vrei in acel moment sa stii raspunsul lor, nu-i mai intreba.
    adevarul elibereaza....
    oricat de mult ai ajuta pe cineva, oricate fapte bune ai face doar ca sa te simti bine...nu pot schimba ceea ce e cu adevarat in sufletul tau!
    E

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulțumesc pentru sfaturi, Mona! Voi încerca să țin cont de ele.

      Delete